Jeugdschaatsen in Edam / Volendam / Oosthuizen / Middelie / Purmerend / etc.

Schaatsen kopen of leasen

Als uw kind meer dan 1 jaar gaat schaatsen of u bent handig met doorverkoop via b.v. marktplaats is aanschaf voordeliger. Maar houdt u van makkelijk, dan bieden wij ook lease aan.

Informatie Jeugdschaatsen

Help mijn kind gaat voor het eerst schaatsen wat heb ik nodig?

Als je kind voor het eerst gaat schaatsen komt er een hoop op je af. Er is tegenwoordig zoveel informatie, dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. We proberen hier alles kort en duidelijk op een rijtje te zetten.

Wat heb je minimaal nodig:

 • Schaatsen en handschoenen!

Verder advies voor:

 • Kleding, vervoer en bescherming

Nog niet opgegeven voor het jeugdschaatsen? Informeer hier

Edam

 

VOL!!!
https://ijsverenigingedam.wordpress.com/inschrijven-jeugdschaatsen/
Middelie https://www.ijsclubmiddelie.nl/jeugdschaatsen.htm
Warder-Oosthuizen https://www.ijsclubwarderoosthuizen.nl
Purmerend https://www.ijseninlineskateclub.nl/jeugdschaatsen
Volendam https://www.ijsclubvolendam.nl

Materiaal dat je echt nodig hebt

Schaatsen


Als allerbelangrijkste heb je natuurlijk schaatsen nodig. De schaatsen die je kiest zijn afhankelijk van je schaatsniveau.

Ga je voor het eerste of tweede jaar dan adviseren wij de kinderschaats Viking Multi Verstelbaar (verkrijgbaar in maten minimaal 28 tot maximaal 37).

Ben je een crack, ware doorzetter of al iets ervaring dan is de Viking Unlimited de opvolger (echter pas verkrijgbaar vanaf schoenmaat 37). 

De Zandstra Easy Glider is ook toegestaan, maar onze ervaring is dat die bijna niet meer gebruikt wordt. Hockey schaatsen en kunstschaatsen zijn NIET toegestaan.

 

Let op! Online worden veel goedkope schaatsen aangeboden. Informeer in dat geval of deze goed bevonden worden door de club. En of ze geslepen worden. Schaatsen zijn standaard NIET geslepen. Laat u niet verrassen door de extra kosten hiervoor. Heeft u schaatsen overgenomen of anderszins ongeslepen schaatsen bemachtigd, dan kunt u ze bij ons laten slijpen. Afhankelijk van de huidige staat, kost tussen de 10,00 en 22,50 EURO (richten, ronden en slijpen).

Handschoenen

Handschoenen zijn sinds enkele jaren verplicht op alle schaatsbanen in Nederland. 
In principe zijn alle handschoenen toegestaan. Echter houd er rekening mee dat ze niet heel warm hoeven zijn voor het schaatsen op de baan. En wel bescherming moeten bieden wanneer een scherpe schaats de handschoen raakt. 

Er bestaan zelfs snijvaste handschoenen. 

Advies kleding en andere handige benodigdheden

Muts of helm

Hoofdbescherming is aan te raden. Denk hierbij in ieder geval aan een muts. Die heeft iedereen in de kast liggen en biedt al de minimaal benodigde bescherming. Mocht je vallen dan val je in ieder geval niet met je blote hoofd op het harde koude ijs. 

Tegenwoordig zie je echter steeds meer schaatsers met een helm. Als je een keer een val op het ijs heb meegemaakt, dan weet je hoe belangrijk dit kan zijn. Mocht je kind enigszins als brokkenpiloot bekend staan, dan is dit zeker het overwegen waard. Helmen zijn vanaf 49,95 te verkrijgen.


Let op sommige verenigingen zijn ook zelf actief in het regelen van een muts of zelfs een helm. Informeer hier even naar bij uw club/vereniging.

P.s. Bij Volendam wordt een muts uitgereikt.

Kleding

Geschikte kleding maakt het schaatsen voor je kind plezieriger.

 • Schaatsbroek of in ieder geval strakke sportbroek
 • Schaatsjas of strakke sportjas
 • Thermo ondergoed (lange onderbroek en shirt) indien het koud is of je kind het gauw koud heeft.
 • Tas met eventueel schaatshanddoek tas om schaatsen af te drogen na gebruik en beschermd mee te kunnen vervoeren. 
 • Harde schaatsbeschermers zijn alleen bedoeld om mee naar het ijs te lopen. En zijn niet nodig. Heb je geen schaatshanddoek tas dan kun je met zachte schaatsbeschermers je schaatsen tijdens vervoer beschermen en droog houden.

En nu?

 1. Reserveer uw schaatsen op tijd:

Om er zeker van te zijn dat u de juiste schaatsen heeft kunt u het beste de schaatsen zo snel mogelijk bij ons reserveren. Wij zorgen dan dat u ze op tijd, geslepen en wel, tot uw beschikking heeft. Reserveren kan via de volgende webpagina http://schaatshuisdebierkaai.nl/jeugdschaatsen.

 1. Koop of regel handschoenen.
 1. Zorg dat u geschikte schaatskleding heeft.
 1. Zorg voor een fijne tas (bijvoorbeeld rugtas in combinatie met schaatshanddoek tas)